gothika
2012-11-10 / 00:44:28 /

såg nyss en film med samma namn som rubriken. den var riktigt bra och mycket intressant. något jag funderat över tidigare och inte riktigt kunnat förstå varför, är att i filmens och litteraturens värld hänger psykos och psykopati starkt ihop med religion. speciellt djupgående, ofta medeltida katolicism.

jag undrar varför det är så. egentligen. visst är besatthet och exorcism förknippat med katolsk kyrka, samtidigt som dessa förteelser knappast var rent andligt betingade. jag tror inte på liv efter döden, inte heller på himmel, helvete eller någon allsmäktig makt. men jag kan inte sluta förundras över hur stort inflytande och makt speciellt kristen kyrka haft och än idag har.

att religion fått en plats hos verklighetsrubbade filmkaraktärer är föga förvånande. religiösa symboler är lätta att känna igen och just den medeltida gotiken symboliserar ofta en mörk, kuslig och satanistisk bild. det är nog lätt att som författare hitta inspiration genom sådana ting och demoner är vanligt förekommande detaljer inom gotiken. vanligt förekommande är även det faktum att karaktärer ofta är besatta av just demoner. kanske ligger psykologin väldigt parallellt med religion. å andra sidan kan det vara av ren lathet; känslan går att enkelt få fram genom traditionell association av dessa detaljrika symboler.

ett intressant ämne jag gärna skulle efterforska lite mer kring, helst vid en annan tid på dygnet. om min text saknar röd tråd så kan jag skylla på att klockan är mycket. godnatt
Blogg listad på Bloggtoppen.se

1 Kommentarer
Miss. Underground:

Låter intressant! Ska nog se den ikväll!Date: 2012-11-28 Time: 17:16:51 URL: http://undergrowndsecrets.wordpress.com

Lämna en kommentar? (:

<-- Ditt namn här! Kryssa i om du kommer tillbaka!


<-- Din URL/bloggadress!

Skriv kommentaren här: